sobota, 6 września 2014

Cheb domowy w 15 minut

Od kilku lat piekę chleb. Tak, to taki bardzo zapomniany już zwyczaj, że piecze się swój chleb. Przez ten czas wypróbowałem dziesiątki przepisów. Szukałem czegoś prostego, szybkiego i smacznego. Mój przepis na chleb znajdziesz poniżej. Piekę go w soboty i starcza na cały tydzień, więc nie muszę jeść pieczywa napompowanego powietrzem i chemią, którego masa jest w marketach.

Składniki:
  • 700 ml wody (mogą być 3 szklanki)
  • 25g drożdży (ćwierć paczki)
  • 1 kg mąki pszennej (można dodać do szklanki żytniej ale wtedy należy odpowiednio dodać wody)
  • 1 łyżka stołowa soli

Przepis:
  1. Do wody dodać drożdże i wymieszać.
  2. Dodać mąkę i sól, a następnie wymieszać i wyrobić ciasto.
  3. Wstawić do formy, poczekać aż podrośnie i podwoi objętość (3-12h jak kto woli. ważne aby nie opadł).
  4. Upiec.
 
Teraz trochę szczegółów co do etapów przygotowania i pieczenia. 
  • Po każdym etapie 1, 2 i 3 można masę pozostawić do wyrośnięcia, dodać trochę mąki i zagnieść. Nie robię tego aby skrócić proces produkcji chleba. Chleb można robić od razu w formie - mam taki nieprzywieralny garnek jak na zdjęciu, więc masę pozostawiam do wyrośnięcia w piekarniku.
  • Pieczemy na 2 sposoby:
    • nagrzewamy piekarnik do 270°C wstawiamy chleb na 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 140°C na 15 minut i wyjmujemy, lub
    • (mój sposób) z uwagi na to, że chleb rósł 3-4h w piekarniku podpalamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 207°C na 25 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy chleb w piekarniku na 10 minut i wyjmujemy.
Do chleba można wrzucić wszystko od ziaren słonecznika po podsmażaną cebulkę.  Jeśli chleb dostanie przeciągu przed pieczeniem to opadnie. Wychodzi mniej więcej taki jak niżej i tydzień może leżeć przykryty bawełnianą ściereczką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz